در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، «اصلاح قانون انتخابات» که باید در «مجلس دهم» به سرانجام میرسید را در دستور کار قرار دادند ولی تا امروز که این گزارش را مطالعه میکنید اصلاح قانون انتخابات به کلاف سردرگرمی تبدیل شده است و بین «مجلس شورای اسلامی»، «شورای نگهبان»، «مجمع تشخص مصلحیت نظام» و … پاس […]
در ادامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی، «اصلاح قانون انتخابات» که باید در «مجلس دهم» به سرانجام میرسید را در دستور کار قرار دادند ولی تا امروز که این گزارش را مطالعه میکنید اصلاح قانون انتخابات به کلاف سردرگرمی تبدیل شده است و بین «مجلس شورای اسلامی»، «شورای نگهبان»، «مجمع تشخص مصلحیت نظام» و … پاس کاری میشود.
قانون جدید انتخابات ابتدا با ۶۰ ماده قانونی توسط کمیسیون داخلی و شوراها تنظیم شده بود که «مصطفی جوکار»، رییس این کمیسیون به خبرنگار ما گفته بود که جنجالیترین ماده که مروبط به «الگوی تناسبی انتخابات» است را بهدلیل اینکه ۵۹ ماده دیگر را فدای یک ماده نکنیم خارج کردهاند. روز گذشته قرار بود این قانون در صحن مجلس به رای گذاشته شود ولی گویا باز هم به نتیجه نرسید.
با این وجود در حدفاصل حدود ۷ ماه مانده تا این انتخاب سرنوشتساز هنوز کسی نمیداند که با کدام قانون باید پای صندوق رای بیاید و آیا در این وضعیت که هنوز قانونی تصویب نشده است چگونه باید ابهامات و البته شیوههای جدید را به «دستاندرکاران انتخابات»، «احزاب» و «شهروندان» آموزش داد؟ با این وجود باید به تحرکات انتخاباتی وزارت کشور دولت سیزدهم، که متولی این رویداد محسوب میشود اشاره کنیم که گویا منتظر تصویب قانون نیستند و فعالیتها و اقدامات آموزشی را در دستور کار قرار داده است. در ادامه این گزارش بهبرخی اظهارت و تحرکات انتخاباتی اشاره خواهیم کرد.
آموزش ۳۰۰ هزار ناظر توسط شورای نگهبان
«محمدحسین صادقی مقدم»، معاون اجرایی و انتخابات شورای نگهبان گفت: «در پژوهشکده شورای نگهبان نیز حقوقدانان و مهندسین تشکیل جلسه میدهند و گزارشهای کتبی خود را به شورا ارائه میدهند و در آنجا موضوعات مورد بررسی قرار میگیرند. ابتدا نظرات پژوهشکده و فقها بررسی میشوند. تاکنون ۷۷ اصل از ۱۷۰ اصل قانون اساسی توسط شورای نگهبان تفسیر شده و نزدیک به ۳۴۰۰ رایحه و طرح مورد نظردهی این شورا قرار گرفتهاند. نظارت بر انتخابات نیز بر عهده شورای نگهبان است. نزدیک به ۳۰۰ هزار ناظر آموزش دیدهاند تا برای انتخابات آماده باشند. بر اساس قانون هر داوطلبی برای انتخابات مجلس باید شرایط مشخصی داشته باشد. چنانچه فردی در دستگاه قضایی حکمی بر علیه او صادر شده باشد رد صلاحیت میشود.»
آموزش ۴۲۰۰ ناظر امین در استان بوشهر
با توجه به اینکه هنوز مشخص نشده که انتخابات با کدام قانون برگزار خواهد شد «خلیل رضایی»، سرپرست دفتر نظارت و بازرسی انتخابات استان بوشهر روز گذشته با اشاره به آموزش نیروها برای برگزاری انتخابات در این استان گفت: «در این زمینه ۴۲۰۰ ناظر در استان بوشهر برای روز اخذ رأی مدنظر است که در حال آموزشهای مورد نیاز و تخصصی هستند. تعداد ناظران در استان نسبت به انتخابات مجلس شورای اسلامی گذشته افزایش یافته است. رأی مردم را امانت شرعی و حقالناس است و برای نظارت مؤثر بر انتخابات ناظران را از بین نیروهای معتمد مردمی انتخاب کرده که امانتدار مردم محسوب میشوند و در این راستا بر جوانگرایی هم توجه ویژهای شده است و تعداد ۴۵۰ نفر از ناظران جدید استان از جوانان تحصیلکرده هستند.»
دوره آموزشی منطقهای ستاد انتخابات در کرمانشاه
در همین رابطه روز گذشته خبر برگزاری دوره ۲ روزه آموزش منطقهای ستاد انتخابات کشور در کرمانشاه آغاز به کار کرده است در رسانهها منتشر شد. در این خبر آمده است که پنجمین دوره آموزش منطقهای ستاد انتخابات کشور با حضور نمایندگانی از استانهای «ایلام»، «کردستان»، «همدان» و «لرستان» روز دوشنبه به میزبانی کرمانشاه در سرسرای شهدای دولت استانداری آغاز شد. «محمدطیب صحرایی»، استاندار کرمانشاه در این دوره آموزشی خطاب به همکاران خود گفت: «انتخابات یکی از جلوههای اساسی و ارکان نظام جمهوری اسلامی است که امروز همه ما گرد هم آمدیم تا شرایط و مقدمات لازم را برای حضور اثرگذار مردم در انتخابات فراهم کنیم.»
«عبدالله مرادی»، مدیرکل دفتر سیاسی وزارت کشور که در این استان حضور دارد هم در ادامه با اشاره به برگزاری انتخابات گفت: « برای افزایش مشارکت در انتخابات پیش رو، باید با مردم به صورت همدلانه و صادقانه صحبت کنیم و برای مردم و نخبگان جامعه مسئولیت هایی را تعریف کنیم و در عین حال افق آتی شهرستان را در بخش های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی با جامعه نخبگانی شهرستان در میان بگذاریم.»
مردادماه، زمان ثبت نام اولیه داوطلبان انتخابات مجلس
«هادی طحاننظیف»، سخنگوی شورای نگهبان در رابطه با آغاز ثبت نام داوطلبان انتخاباتی گفت: «در صورتی که اصلاح قانون انتخابات در روزهای آینده به تصویب برسد، اجرای مرحله پیش ثبتنام برای نخستین بار باید از «مردادماه» آغاز شود.»
سخنگوی شورای نگهبان ابراز امیدواری کرد که بعد از حدود ۷ سال شاهد اجراییسازی بخشی از سیاستهای کلی انتخابات باشیم. او در همین زمینه ادامه داد: «ما منتظریم تا در اسرع وقت در اینباره تصمیمگیری بشود. مصوبه با انتخابات تناسبی یا بدون انتخابات تناسبی در شهر تهران هرگونه که اعضای محترم مجمع، تشخیص دادند، بقیه موارد مصوبه به انتخابات پیشرو برسد چون براساس مصوبه جدید از اواسط مرداد ماه، پیش ثبتنام باید آغاز شود.»
انتخابات اسفند با قانون موجود برگزار خواهد شد
باتوجه به اینکه برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی تلاش میکنند تا بگویند که اصلاح قانون انتخابات به اسفند ماه خواهد رسید، «محمود عباسزاده»، عضو کمیسیون امنیتملی و سیاست خارجی مجلس در پاسخ به این سوال که آیا اصلاح قانون انتخابات به اسفندماه میرسد؟ به جماران گفت: «بعید میدانم برسد. چون اجرای قانون شروع شد و اجرای قانون از روزی شروع میشود که کاندیداها و داوطلبان برای کاندیداتوری استعفا میدهند. قانون هم معمولاً عطف به ماسبق نمیشود. لذا بعید میدانم با چالشی که در هیئت عالی نظارت مجمع پیش آمده، این قانون به انتخابات اسفند برسد. پس با همان سبک و سیاق سابق انتخابات برگزار میشود؟ «بله، برداشت من این است. انتخابات اسفند امسال با قانون انتخابات موجود برگزار خواهد شد.»
بیشتر بخوانید :
۲۱۶۲۲۰