غزال زیاری: یک فسیل نادر و استثنایی اخیرا حیرت و تعجب دانشمندان را به همراه داشته. چرا که این فسیل که در چین یافت شده متعلق به دو جانور و مربوط به لحظه نبرد آنهاست و حکایت از آن دارد که پستانداران کوچک در آن زمان، بیش از آنچه تا پیش از این تصور میشد، […]
غزال زیاری: یک فسیل نادر و استثنایی اخیرا حیرت و تعجب دانشمندان را به همراه داشته. چرا که این فسیل که در چین یافت شده متعلق به دو جانور و مربوط به لحظه نبرد آنهاست و حکایت از آن دارد که پستانداران کوچک در آن زمان، بیش از آنچه تا پیش از این تصور میشد، به سراغ شکار دایناسورهایی که در دوره کرتاسه بر دنیا حکمرانی میکردند، میرفتهاند.
جردن مالون، دیرینشناس موزه طبیعت کانادا در این باره گفته که زمانی که برای اولین بار این فسیل را دیده، از شدت تعجب چشمانش از حدقه بیرون زده بود.
مالون که یکی از نویسندگان مقاله تحقیقاتی ارائه شده توسط محققان چینی است، در این رابطه گفته که آنها باور دارند که این فسیل، اولین فسیل یافت شدهای است که صحنه نبرد یک پستاندار و یک دایناسور را نشان میدهد.
فسیلی که از یک درگیری خبر میدهد
در طول دهها میلیون سال زندگی مشترک جانوران بر روی زمین، به طور کلی پستانداران در مقابل دایناسورها موجودات بسیار کوچکی در نظر گرفته میشدند که توان شکار دایناسورها را نداشتند. اما اخیرا فسیلی پیدا شده که داستان متفاوتی را روایت میکند. در این فسیل یک خزنده پستاندار به ابعاد یک گورکن رویت میشود که برروی یک دایناسور سیتاکوسور (Psittacosaurus lujiatunensis)، دایناسوری گیاه خوار با حدود ۱۲۰ سانتیمتر قد و با منقاری شبیه به طوطی نشسته است. این پستاندار که یکی از بزرگترین پستانداران دوره خودش بود و تنها حدود یک سوم دایناسور مذکور بوده، دندان تیزش را در دندههای دایناسور فرو کرده بود و خودش را به پای دایناسور چسبانده بود.
بیشتر بخوانید:
این پستانداران پرجنب وجوش
طبق گفته مالون، نحوه در هم تنیده شدن این دو جانور حکایت از آن دارد که این پستاندار در حال تغذیه از یک دایناسور مرده نبوده؛ بلکه این فسیل در حقیقت راوی صحنه نبرد این دو جانور است. مالون در این رابطه گفت:« دایناسور به زمین افتاده بوده و در دام این پستاندار اسیر بوده.»
در عین حال هیچ ردی از گاز گرفته شدن در فسیل دایناسور دیده نمیشود و این در حالی است که عموما رد گاز گرفتگی پستانداران برروی بدن اجسادی که از آنها تغذیه میکنند، دیده میشود.
مالون بر این باور است که این مورد بسیار نادری است که یک پستاندار به شکار یک جانور خیلی بزرگتر از خودشان بروند. او مثالی در این رابطه آورد که چطور راسوهای بزرگ در حال شکار گوزنهای شمالی که بسیار از آنها بزرگتر بودند، رویت شدهاند. او در این رابطه گفت که این امکان وجود ندارد که بتوان از روی فسیل این را گفت که آیا این خزنده پستاندار به تنهایی به شکار رفته بوده یا همراهی داشته و به این نکته اشاره کرد که هر دو حالت محتمل و ممکن است.
یافت فسیل در پمپئی چین
در سال ۲۰۱۲ بود که فسیل این دو جانور درحالی که اسکلتهایشان تقریبا کامل به جای مانده بود، در استان لیائونینگ در شمال شرقی چین یافت شد.
این فسیل در سایتی به نام “پمپئی چین” کشف شد؛ در آن منطقه چندین دایناسور و جانوران دیگر توسط بقایای آتشفشانی تبدیل به فسیل شدند و از همین رو این منطقه از چین، با منطقه باستانی پمپئی در ایتالیا مقایسه میشود.
اولین فسیل یافت شده در این سایت چینی که از شکار شدن دایناسورها توسط پستانداران خبر میداد، به سال ۲۰۰۵ بر میگردد که در آن یک بچه دایناسور سیتاکوسور در معده یک خزنده پستاندار دیده شده بود. اما طبق گفته مالون این فسیل جدید، اولین مدرک قطعی است که نشان میدهد که دست کم چند پستاندار تنومند در دوره کرتاسه زندگی میکردهاند که توانایی شکار یک دایناسور بالغ را داشتهاند.
حالا این فسیل حیرتانگیز در موزهای در مجاورت یک مدرسه دبستان در شهر ویهای چین به نمایش گذاشته شده است.
منبع: rfi
۵۸۵۸